Herbalistika - lečenje čajevima

Glog za srce, kopriva za krvnu sliku, kamilica za varenje, lipa za prehladu, konjski rep za osteoporozu. Samo treba da znate da izaberete pravu biljku. Lekovita svojstva čajeva su poznata još od antičkog vremena.

Objavljeno 02 Октомври, 2017 u iDream magazin

Lekovita svojstva čajeva poznata su još od antičkog vremena, a u narodu postoji verovanje da svako oboljenje može da se ublaži primenom odgovarajuće biljke.

Glog za srce, kopriva za krv, kamilica za varenje,  lipa za prehladu, konjski rep  za osteoporozu. Samo treba da znate da izaberete pravu biljku.

Čajevi mogu ublažiti simptome kod lakših poremećaja spavanja, stomačnih problema, preporučuju se i kod lečenja hroničnih bolesti kao što hronično zapaljenje creva, za alergije, jačanje imunog sistema. Danas gotovo da nema oblasti moderne fitoterapije gde biljke ili proizvodi od biljaka ne mogu pronaći svoju primenu.

Naučnici kažu da je lečenje biljkama adekvatan način lečenja u 21. veku, i to zbog velike toksičnost lekova koji se primenjujju. Lekovite biljke se koriste kao pomoćna terapija za ublažavanje različitih simptoma kod određenih bolesti, za regulisanje određenih fizičkih funkcija u različitim uzrastima, ali i u prevenciji određenih bolesti.

Međutim, treba imati u vidu da većina biljaka može pomoći u početnoj fazi bolesti, kada klasična terapija nije neophodna, ali takođe treba znati da lečenje biljem ne može zameniti tradicionalnu medicinu, naročito ako je u pitanju lečenje ozbiljnih i teških bolesti. Upotreba lekovitog bilja, koji se danas koriste u ishrani ili lečenju se koriste od davnina.

U našim krajevima se najčešće priprema čaj od kamilice, nane, šipka, ali su popularni i ruski, kineski i indijski čaj. Za pripremu kineskog čaja postoji legenda stara 3000 godina. Naime, dok je bio u lovu, jedan car je zahvatio vodu iz reke. U vodu je palo list od grma koji je rastao u blizini. Voda je promenila boju, a neobičan miris je naterao cara da proba nekoliko gutljaja. Ukus mu se dopao, a za kratko vreme je osetio kako umor, koji je do tada osećao, nestaje.

Prema nekim zapisima, budistički monasi su pili čaj dok su meditirali, a kineska tradicija svakodnevnog pijenja čaja je stara preko hiljadu godina. Iz Kine su običaj prihvatili žitelji Tibeta u 12. veku, a u Japanu u 17. veku je postao sastavni deo tradicije i kulture. Smatra se da su čaj u Evropu doneli Arapi u 12. ili 13. veku, ali pisanih tragova nema do početka 17. veka.

Lekovito bilje koje se najčešće koristi kod nas za pripremu čaja

Nana

Osim prijatnog ukusa i mirisa, čaj od nane ima mnoga lekovita svojstva. On je efikasan u lečenju prehlade, pomaže kod problema sa varenjem, smiruje želidac i creva. Ima blagotvorno dejstvo na nervni sistem i preporučuje se razdražljivim, nervoznim i anksioznim ljudima.


Zeleni čaj

Zeleni čaj potiče iz Kine i ima snažna antioskidativna svojstva. Smanjuje rizik nastanka srčanih oboljenja, karcinoma i mnogih drugih hroničnih bolesti. Zeleni čaj pomaže u varenju i ima blagotvorno dejstvo na kožu. Mnogi ga smatraju najzdravijim čajem na svetu, koji može sprečiti pojavu brojnih bolesti.

Kopriva

Kopriva je čaj od davnina korišćen za lečenje infekcija urinarnog trakta i bubrega. Kopriva je bogata kalijumom, koji je prirodni diuretik, a gvožđe pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Čaj od koprive pročišćava krv i podstiče obnovu ćelija i preporučuje se kao lek za ljude koji imaju problema sa kožom.


Kamilica

Čaj od kamilice se koristi kao lek za brojne probleme, opušta, dobar je za varenje, ublažava bol, smanjuje osip, pomaže kod grčeva. Zbog svojih svojstava, poboljšava izgled kože i kose koja izgleda zdravije i jače. Žene često koriste kamilicu za ublažavanje menstraualnih bolova.

Lipa

Čaj od lipe se takođe često upotrebljava. Poznato je da pomaže kod prehlade, gripa i upale grla. Takođe se koristi kao prirodni lek za nesanicu, dobar je za opuštanje nerava, pa se preporučuje osobama koje su stalno izložene mentalnom naporu. Lipov čaj treba konzumirati umereno, jer prekomerna količina može izazvati srčane probleme.