Jesenja bomba zdravlja - Dunja

Prema nekim istoričarima, dunja je bila zabranjeno voće u raju, a ne jabuka. Ovo voće, čije latinsko ime je Cydonia oblonga, služi kao simbol plodnosti od davnina. Na primer, u prošlosti su mladenci u nekim kulturama jeli dunje na dan venčanja da bi brak bio plodonosan i srećan.

Objavljeno 11 Ноември, 2017 u iDream magazin

Prema nekim istoričarima, dunja je bila zabranjeno voće u raju, a ne jabuka. Ovo voće, čije latinsko ime je Cydonia oblonga, služi kao simbol plodnosti od davnina. Na primer, u prošlosti su mladenci u nekim kulturama jeli dunje na dan venčanja da bi brak bio plodonosan i srećan. Još manje poznata činjenica je da ime marmedada potiče od portugalske reči za dunju - marmeleiro, jer se prvobitno marmelada pravila od dunje. Međutim, dunju ne treba smatrati samo ukrasnim voćem, već i lekom, zdravim i ukusnim jesenjim dezertom.

Sastav i lekovita svojstva dunje

Plod dunje raste na drvetu srednje veličine, koje dostiže visinu od 2,5 do 4 metra. Rozikasto-beli cvetovi na drvetu se javljaju u proleće, a potom se razvijaju zlatno-žuti plodovi. Sezona branja počinje u septembru.

Dunja je  niskokalorična voćka koja sadrži 57 kalorija u 100 grama. Bogata biljnim vlaknima, sadrži vitamin C, vitamine B kompleksa, tiamin, riboflavin, piridoksin i minerale bakar, gvožđe, kalijum i magnezijum. U nekim izvorima se navodi da sadrži vitamin B17. Za ovaj vitamin postoji malo zvaničnih podataka, a inače se smatra jednim od najučinkovitijih prirodnih antikancerogenih materija.

Svakodnevno konzumiranje dunja se pokazalo korisno za bolesti jetre, dijareju, dizenteriju, čir na želucu, tuberkulozu, očne bolesti. Viska koncentracija dijetetskih vlakana iz dunje pomaže mršavljenje. Kod tegoba sa crevima i želucem, nema boljeg leka od kompota od dunja. Sok od dunje pomaže kod problema sa krvnim sudovima, respiratornih organa ili gastrointestinalnih tegoba. Prisustvo velike količine antioksidanasa koje dunja ima smanjuju rizik od nastanka malignih oboljenja. Tinktura napravljena od soka svežih plodova ima lekovito dejstvo u slučaju anemije i slabosti. Dunja moće da se koristi kao osveživač prostora. Jednostavno je stavite u prostoriju u kojoj želite da zamiriše.


Seme dunje

Zahvaljujući velikoj količini sluzi, seme dunje hidrira kožu. Reguliše proces prirodne vlažnosti, pomažući da se koža održi vlažnom. Preporučuju se i kao jedno od njaboljiih sredstava protiv dekubitusa, opekotina, ispucale kože, svraba ili kao oblog kod upale oka.

Čaj od semenki dunje

Ovaj čaj pomaže u smanjivanju stresa i nesanice. Pomaže kod upala usne duplje i grla, i kao sredstvo za ublažavanje bolova.

Da napravite ovaj čaj, potopite kašičicu semenki u vodu ostavite da to odstoji preko noći. Zgrejte tečnost pre konzumiranja i pijte po tri šolje na dan. Isti čaj, nezagrejan, može se koristiti kao lokalno sredstvo protiv kožnih upala.

Čaj od lista dunje

Prelijte kašičicu osušenih listova sa pola litra ključale vode. Procedite nakon 30 minuta i pijte dok je toplo. Čaj od listova pomaže kod dijareje kod beba i dece, ali se koristi i za tretmane akni.


Dunja u kuhinji

Sirova dunja nije baš prijatna za jelo, ali ako odstoji dovoljno dugo na toplom, struktura postaje drugačija i može da se jede. Ako želite da izdrži duže vreme, držite je u frižideru ili na hladnom mestu. Inače, predstavlja pravi delikates i od nje se prave marmelada, džemovi, kompoti, žele, sok, kolači, salate i sosovi.

Lekovita svojstva dunje:

  • Doprinosi mršavljenju
  • Smiruje dijareju
  • Podmlađuje i hidrira kožu
  • Koristi se protiv akni
  • Pomaže kod bolesti jetre i očiju
  • Korisna je kod bolesti creva i želuca
  • Delotvorna je kod anemije
  • Smanjuje stres i nesanicu
  • Njene semenke štite od kancera