Nauka kaže da postoji razlog zašto Vam se rano ujutru ne ustaje iz kreveta

Naučnici se često pitaju zašto određeni ljudi vole jutro, dok drugi bolje funkcionišu noću. Da li su ove preferencije navika ili su urođene?

Objavljeno 16 Јануари, 2018 u iDream magazin

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu „Frontiers in neurology”, biološki sat određene osobe i ponašanje vezano za njega i svojstvene preferencije se genetski nasleđuju. U ovoj studiji, istraživači su analizirali različite genetske varijacije kod vinskih mušica. Ovi insekti imaju sličan genetski kod kao ljudi, pa su bili u stanju da identifikuju oko 80 varijacija koji imaju ulogu u sklonosti za spavanje i buđenje kod ljudi.

Tom prilikom je otkriveno da određeni geni nisu aktivniji u određenim delovima dana, kao što se ranije verovalo. Umesto tga, celokupan genetski kod vinskih mušica koje su aktivnije ujutru je veoma različit od onih koje su aktivnije uveče.  

„Posmatranje genetičke ekspresije je samo jedan deo našeg istraživanja. Očigledno pitanje je šta izaziva različite ekspresije kod ranoranilaca i noćnih ptica. Ove razlike uglavnom nastaju zbog genetskih varijacija u DNK sekvencama, odnosno različite verzije gena su prisutne kod onih koji više vole jutro od onih koji su ljubitelji večernjih časova” kaže dr Eran Tauber, jedan od autora studije.

Dakle, ako imate problema sa buđenjem rano ujutru i kasnite na posao zbog toga, zahvaljujući ovoj studiji možete da počnete da krivite svoje gene...