Objavljeno: 30.06.2020.

8 sigurnih znakova da je vreme za novi dušek

Iako većina proizvoda za opštu upotrebu ima jasno naznačene rokove trajanja i životni vek, znaci koji Vam ukazuju da je vreme da zamenite dušek ne moraju uvek biti očigledni.

Ponekad je teško utvrditi kada je dušek izgubio osnovne karakteristike i ideja o kupovini novog dušeka Vam dolazi tek kada ste počeli da osećate posledice poput bolova u vratu i leđima i loš kvalitet sna usled gubitka sposobnosti dušeka da Vašem telu pruži pravilnu podršku.

Često se i same posledice korišćenja dušeka koji loše obavlja svoju funkciju pripisuju brojnim drugim faktorima poput stresa, pa se misao o kupovini novog dušeka javlja tek kada je narušeno zdravlje.

Evo nekoliko znakova na koje treba da obratite pažnju kako biste na vreme shvatili da je vreme za novi dušek.

Dušek je stariji od sedam godina

Ako mislite da Vaš dušek nakon nekoliko godina spavanja na njemu nije previše korišćen, samo se setite da oko trećinu života provedemo u spavanju, što je gotovo 230.000 sati sna tokom prosečnog životnog veka modernog čoveka. To bi značilo da smo za deset godina na dušeku proveli čak 23.000 sati.

Zato je starost dušeka jedan od osnovnih faktora koji utiču na neophodnost njegove zamene novim. Radni vek dušeka uslovljen je modelom samog dušeka, materijalima i kvalitetom, frekventnošću korišćenja, težinom korisnika i drugim navikama u spavanju, a sedam godina se uzima kao prosečan interval za zamenu dušeka.

Pročitajte detaljnije o materijalima od kojih se prave dušeci, ovde.

Razlog tome je što i najkvalitetniji dušeci, u zavisnosti od parametara njihovog korišćenja, vremenom gube svoje sposobnosti da pruže udobnost i dovoljnu potporu ključnim tačkama tela.

Dodatni razlog za zamenu dušeka posle višegodišnjeg korišćenja je što na primer, prosečna osoba tokom spavanja za deset godina izgubi više od 2.000 litara znoja i 10.4 kg mrtvih ćelija kože. To stvara nehigijensku podlogu za spavanje, ali i ometa dušek u vršenju osnovnih funkcija.

Neki dušeci već posle pet godina negativno utiču na kvalitet spavanja, dok je nekima radni vek čak deset godina, što je izuzetno dug vremenski period, uzimajući u obzir da dušeci bar osam časova dnevno nose težinu Vašeg tela i reaguju na Vaše pokrete, ali i sakupljaju mrtve ćelije kože, grinje, znoj, dlake kućnih ljubimaca i druge materije koje negativno utiču na njihovu funkcionalnost.

Budite se ukočeni i sa bolovima u vratu i leđima

Osim starosti dušeka, postoje i drugi indikatori koji ukazuju na to da Vaš dušek više ne daje dovoljno podrške Vašem telu.

Iako umor i bolovi nakon buđenja mogu biti posledica i različitih zdravstvenih problema, svakako je preporučljivo najpre proveriti da li je dušek, bez obzira na njegovu starost, izgubio mogućnost da vratu, ramenima, karlici, leđima i zglobovima pruži stabilnu podršku tokom sna.

Što je dušek lošijeg kvaliteta, pre će doći do smanjenja ovih sposobnosti i to će Vaš san biti manje kvalitetan, a buđenje uz umor i bolove češće.

Svakako, i kvalitetni dušeci vremenom gube svoje funkcije, a s obzirom na važnost kvalitetnog sna za pravilno funkcionisanje celog organizma, kako kratkoročno, tako i dugoročno, ukoliko se jave simptomi poput umora i bolova nakon spavanja, potražite i ostale pokazatelje da je vreme za investiciju u novi dušek.

Teško se uspavljujete, osim kada ne spavate u svom krevetu

Ovaj signal je gotovo siguran znak da Vam je potreban novi dušek za krevet u spavaćoj sobi. Ako ste primetili da lakše zaspite u dnevnoj sobi na kauču, u hotelu ili u bilo kom drugom krevetu, dok se u spostvenom krevetu vrtite nekoliko sati čak i kada ste fizički umorni, uzrok može biti stari dušek ili jednostavno dušek koji Vam ne odgovara.

Kako biste utvrdili da li je krivac za ovakvo stanje dušek ili neki drugi problem, sprovedite mali test: nekoliko noći zaredom spavajte na drugom krevetu.

Ukoliko Vam se čini da je kvalitet sna svake noći bolji nego kada spavate na dušeku u svojoj sobi, počnite da tražite novi.

Iako nov i kvalitetan dušek jeste investicija, setite se da problemi sa uspavljivanjem mogu dovesti do hronične nesanice i umora i otežati Vaše dnevno ispunjavanje obaveza.

Nemiran san i teško pronalaženje pravog položaja

Magniflex dušek za miran san.

Ovaj simptom često nije u vezi sa starošću dušeka, a javlja se čak i kod potpuno novih dušeka u slučaju da ste izabrali dušek čija tvrdoća, tj. mekoća ne odgovaraju Vašim potrebama. Upravo su nemiran san, često buđenje tokom noći i stalno okretanje kako biste pronašli odgovarajući položaj znakovi da dušek koji ste odabrali nije za Vas.

Savremene tehnologije u proizvodnji dušeka omogućavaju Vam da izaberete dušek i doslovno po svojoj meri, tako da dimenzije, izbor materijala, nivoa udobnosti i dodatnih funkcionalnosti u potpunosti odgovaraju specifičnosti Vaših zahteva.

U tom smislu, dok birate dušek važno je prodavcu pomenuti zdravstvena stanja, alergije, navike u spavanju, kao i probleme koje ste imali sa prethodnim dušekom, kako biste mogli da napravite pravi izbor i kvalitetno se odmorite svake noći.

Znaci oštećenja i habanja dušeka

U vidljive znake habanja koji najjasnije govore da je vreme da zamenite dušek ubrajaju se deformacije na površini i u jezgru, pojava udubljenja ili ispupčenja, kao i pojava grudvica na jezgru. Iako se nekada ove promene ne čine naročito primetnim, nemojte čekati da postanu više nego očigledne kako biste promenili dušek.

Svaka promena oblika dušeka znači da on više ne obavlja svoju funkciju – ne pruža Vam dovoljno čvrstu i udobnu podršku. Zato se znaci oštećenja smatraju ne samo estetskim, već problemom koji može dovesti do pojave zdravstvenih smetnji.

Iako se često misli da se oštećenja javljaju samo kod starih dušeka, nepravilno održavanje dušeka i frekventnost njegovog korišćenja ubrzavaju ovaj proces i skraćuju njegov radni vek.

Nema akumulacije pokreta

Ako tokom noći osećate pokrete Vašeg partnera na Vašoj strani kreveta, to znači da dušek ne vrši najbolje akumulaciju pokreta, te da Vam verovatno treba tvrđi dušek. Upravo zato postoje nove generacije dušeka posebno napravljenih za bračni krevet, koji ravnomerno raspoređuju težinu tela po celoj površini dušeka, tako da se pokreti na jednoj strani kreveta ne osećaju na drugoj.

Čak iako se Vi i Vaš partner ne slažete u izboru tvrdoće ili debljine dušeka, moguće je pronaći dušek koji istovremeno odgovara različitim potrebama partnera.

Promenili ste sebe ili svoje navike

Dakle, imate dušek koji je relativno nov i isprva Vam je odgovarao, ali iako se sa dušekom nije ništa promenilo, odjednom lošije spavate? Nov dušek nije potreban samo kada stari više ne obavlja svoju funkciju, već i ukoliko ste se promenili nešto u svojim navikama u spavanju ili na sebi.

Nagli gubitak ili rast telesne težine može dovesti do toga da Vam dušek više ne odgovara, a ovo je čest slučaj i kada ste u međuvremenu zadobili lakši ili teži zdravstveni problem – bilo da ste imali operaciju zbog čega morate da više ležite ili ste razvili neku vrstu alergije.

Moguće je probuditi se sa osipom zbog alergije koja nema logično objašnjenje. Međutim, objašenjenje uvek postoji - dušeci prikupljaju prašinu, polen, životinjske dlake, perut, bakterije i grinje. Kako se nivo alergena povećava, tako postoji rizik od pojave alergija, kijanja, pa čak i astme.

Čest faktor koji utiče na to Vam dosadašnji dušek više ne pruža dovoljno komfora jeste i početak zajedničkog života sa partnerom, kada dušek namenjen za jednu osobu sada treba da podrži težinu dve osobe, a vrlo se slično dešava i ako ste nabavili novog ljubimca koji spava sa Vama i čije dlake se skupljaju unutar dušeka.

U svakom od navedenih slučajeva, promena dušeka je više nego preporučena, kako ne bi došlo do narušavanja kvaliteta sna i zdravlja.

Dušek više nije fleksibilan kao nekad

Ako Vašem dušeku treba znatno više vremena da se vrati u prvobitan položaj, odnosno da odreaguje na Vašu težinu i promenu položaja tokom spavanja, to znači da je već izgubio svoju osnovnu funkciju – pružanje podrške.

Često se u ovakvim prilikama pojavi i prepoznatljivo „škripanje“ dušeka koje ukazuje da je njegova unutrašnjost stara, iako se to ne može videti na prvi pogled.

Ovakav dušek ne samo da ometa redovan san „škripanjem“, već i narušava pravilan položaj tela dok na njemu ležite. Stoga je najbolje već sa prvim promenama u ovom smeru nabaviti novi dušek, pre nego što dođe do zdravstvenih problema.

Posetite Magniflex salon i isprobajte dušek kako biste oktrili koji materijali i dimenzije najbolje odgovaraju Vašim potrebama, a naši stručni i ljubazni prodavci stoje Vam na raspolaganju za sva pitanja i dodatne informacije koje su Vam neophodne.

Ako Vam se dopao članak, podelite ga na društvenim mrežama:
Ostale objave
  • 29.07.2020.

    Šta je ergonomski dušek?

    Ergonomija kao nauka koja izučava najbolji dizajn proizvoda kako bi se u potpunosti uklopili potrebama i zahtevima ljudskog tela, svoju široku primenu našla je i u proizvodnji dušeka.
    Pročitajte opširnije
  • 20.07.2020.

    Zašto je važno da dušek ima garanciju?

    Kupovina kvalitetnog dušeka je investicija u pravom smislu te reči i zato je važno da budete sigurni da će Vaš novi dušek obavljati funkciju dug vremenski period.
    Pročitajte opširnije
  • 09.07.2020.

    Kako da prepoznate kvalitetan dušek od žičanog jezgra?

    Iako mnogi danas veruju da su dušeci sa žičanim jezgrom prevaziđeni usled stalnih inovacija u domenu memorijske pene, zabluda je da tehnologija i materijali nisu napredovali i u domenu žičanih jezgara.
    Pročitajte opširnije
  • 23.06.2020.

    Od čega se prave dušeci?

    Bilo da spavate na dušeku od žičanog jezgra ili memorijske pene, važno je da znate od kojih sirovina u smislu kvaliteta, porekla i izdržljivosti je napravljen Vaš dušek, kako biste ga ne samo pravilno održavali, već i koristili što duži vremenski period.
    Pročitajte opširnije
  • 10.06.2020.

    Ko treba da spava na antialergijskom dušeku?

    Sezonske alergije najčešće se javljaju i pogoršavaju u proleće, podstaknute polenom, ali u vazduhu u zatvorenim prostorijama tokom cele godine prisutni su i brojni drugi alergeni koji izazivaju širok raspon simptoma.
    Pročitajte opširnije