Objavljeno: 10.06.2020.

Ko treba da spava na antialergijskom dušeku?

Sezonske alergije najčešće se javljaju i pogoršavaju u proleće, podstaknute polenom, ali u vazduhu u zatvorenim prostorijama tokom cele godine prisutni su i brojni drugi alergeni koji izazivaju širok raspon simptoma – od nelagodnosti u grlu, kijavice i glavobolje do osipa na koži i ozbiljnih respiratornih problema.


Osobama koje pate od alergija dobro je poznato da se alergeni nalaze i u spavaćoj sobi, pa su svesni važnosti stalnog provetravanja i dezinfekcije prostora. Ipak, dešava se da previdimo negativan efekat i alergena koji se tokom godina nakupljaju ne samo u nameštaju, već i u tepihu i dušeku.

Upravo zbog taloženja grinja koje su jedan od najčešćih i najopasnijih alergena savetuje se da menjate dušek bar na svakih sedam godina, s obzirom da dušeci za krevet postaju duplo teži nakon sedam godina korišćenja upravo jer su dušeci idealno mesto za sakupljanje ne samo grinja, već i prašine i drugih nečistoća.

Evo na koje simptome treba da obratite pažnju i razmislite da li Vam je potreban antialergijski dušek.

Da li imate respiratorne probleme izazvane alergijom?

U rasponu širokih simptoma koje alergeni izazivaju, možda i najopasnije su grinje prašine koje stvaraju pore mikroskopske veličine u disajnom sistemu ljudi, što omogućava da u naš organizam dospeju i drugi alergeni, pa se zdravstveno stanje dodatno pogoršava. Ove grinje su odgovorne za razvoj astme, ali i rinitis (zapušen nos i kijavicu), kašalj, otežano disanje, pa čak i gušenje.

Najveći problem kod grinja je što se hrane mrtvim ćelijama kože, a idealni uslovi za razmnožavanje su im na sobnoj temperaturi. Čak 80% ovih alergena nastaje od prašine koja se nakupila unutar dušeka, jorgana, jastuka, tepiha, fotelja ili drugih tekstilnih materijala, pa je naročito rizično spavati na dušeku punom grinja, s obzirom na vreme koje provodimo u spavanju.

Antialergijski dušeci napravljeni su upravo sa namerom da Vam obezbede zdravo okruženje za san, odnosno ublaže i uklone simptome koji se javljaju kao posledica alergija.

Ovi dušeci podrazumevaju upotrebu hipolaergijskih i organskih materijala koji su višestruko korisni – osim što omogućavaju udobnost, tj. prijatni su za kožu, oni garantuju i visoku prozračnost i svima prilagodljive uslove za pranje.

Da li imate alergijske reakcije na koži?

Alergeni poput grinja, prašine i vlage izazivaju i čitav niz simptoma koji nisu u vezi sa respiratornim funkcijama. To su upravo i najčešći alergijski simpomi, koji se javljaju ne samo u proleće već traju tokom cele godine. Među njima su ekcemi i osip po koži (koprivnjača), svrab i suzenje očiju, konjuktivitis i kontaktni deramtitis.

Iako se količina grinja može smanjiti redovnim usisavanjem dušeka, provetravanjem prostora, čestim pranjem posteljine i prekrivača na temperaturi iznad 60°C, kao i uklanjanjem teških debelih tepiha iz spavaće sobe, jedini siguran način da eliminišete grinje iz svog dušeka je zamena dušeka novim, sa antialergijskim svojstvima.

Ovakvi dušeci često u unutrašnjosti (punjenju) imaju hipoalergenska vlakna i unutrašnje jezgro obogaćeno eteričnim uljima koja održavaju svežinu i povećavaju protok vazduha, tj. isparavanje vlage. Na taj način se sprečava taloženje vlage kao čestog alergena.

Da li imate problem sa termoregulacijom tokom spavanja?

Magniflex antialergijski duseci

Jeste li znali da naše telo tokom osam sati sna izgubi do litar tečnosti kroz metaboličke procese? Upravo navlake za dušek i sam dušek talože najveći deo ove vlage, a ako imamo u vidu da dušeke koristimo tokom relativno dugog vremenskog perioda, ta vlaga može da izazove ne samo alergijske reakcije, već i pojavu neprijatnog mirisa dušeka.

Rešenje za ovaj problem nije samo jednostavna zamena dušeka, već fokusiranje na izbor dušeka čiji materijal navlake i jezgra obezbeđuju bolju termoregulaciju tokom spavanja, kao i pojačani odvod vlage i protok vazduha. Upravo to su najčešća svojstva antialergijskih dušeka.

Možete pronaći dušeke čija navlaka je napravljena od organskog pamuka koji uz komfor garantuje prozračnost i svežinu dušeka, pa zato se u pogledu materijala uvek treba odlučiti za one koji su ne samo prijatni za kožu, već i prirodni.

Još jedan način na koji antialergijski dušeci regulišu promene temperature tela tokom spavanja je postavljanje posebnih traka koje imaju ulogu ventila, kako bi se osiguralo bolje provetravanje samog dušeka.
U tom smislu, treba tražiti i tzv. dvostrane dušeke koje možete često okretati radi provetravanja i prilagođavanja nivoa tvrdoće, tj. mekoće.

Kako pronaći najbolji antialergijski dušek?

Prilikom kupovine antialergijskog dušeka važno je znate da su dušeci od memorijske pene najefikasniji u sprečavanju simptoma alergije, jer je ovaj materijal izrazito nepovoljan za nastanjivanje grinja i sakupljanje prašine i drugih alergena u poređenju sa dušecima sa žičanim jezgrom.

U Magniflex salonu dostupan je i dušek napravljen od Geomemory pene – anatomskog materijala obogaćenog aloe verom ili ekstraktom soje, a poseduje Global organic textile standard sertifikat čime se garantuje da se u proizvodnje materijala ne nanosi šteta ljudima i životnoj sredini.

Posetite naš salon i isprobajte naše dušeke kako biste napravili pravi izbor.

Ako Vam se dopao članak, podelite ga na društvenim mrežama:
Ostale objave
  • 29.07.2020.

    Šta je ergonomski dušek?

    Ergonomija kao nauka koja izučava najbolji dizajn proizvoda kako bi se u potpunosti uklopili potrebama i zahtevima ljudskog tela, svoju široku primenu našla je i u proizvodnji dušeka.
    Pročitajte opširnije
  • 20.07.2020.

    Zašto je važno da dušek ima garanciju?

    Kupovina kvalitetnog dušeka je investicija u pravom smislu te reči i zato je važno da budete sigurni da će Vaš novi dušek obavljati funkciju dug vremenski period.
    Pročitajte opširnije
  • 09.07.2020.

    Kako da prepoznate kvalitetan dušek od žičanog jezgra?

    Iako mnogi danas veruju da su dušeci sa žičanim jezgrom prevaziđeni usled stalnih inovacija u domenu memorijske pene, zabluda je da tehnologija i materijali nisu napredovali i u domenu žičanih jezgara.
    Pročitajte opširnije
  • 30.06.2020.

    8 sigurnih znakova da je vreme za novi dušek

    Iako većina proizvoda za opštu upotrebu ima jasno naznačene rokove trajanja i životni vek, znaci koji Vam ukazuju da je vreme da zamenite dušek ne moraju uvek biti očigledni.
    Pročitajte opširnije
  • 23.06.2020.

    Od čega se prave dušeci?

    Bilo da spavate na dušeku od žičanog jezgra ili memorijske pene, važno je da znate od kojih sirovina u smislu kvaliteta, porekla i izdržljivosti je napravljen Vaš dušek, kako biste ga ne samo pravilno održavali, već i koristili što duži vremenski period.
    Pročitajte opširnije