Objavljeno: 29.07.2020.

Šta je ergonomski dušek?

Ergonomija kao nauka koja izučava najbolji dizajn proizvoda kako bi se u potpunosti uklopili potrebama i zahtevima ljudskog tela, svoju široku primenu našla je i u proizvodnji dušeka.

Još od prvog modernog dušeka, ideja njegovih tvoraca nije bila da pruže jednostavnu podlogu za spavanje, već da obezbede maksimalnu udobnost i podršku telu za zdrav i kvalitetan odmor.

Ergonomska svojstva dušeka podrazumevaju da on ispunjava sve preduslove da Vam obezbedi nesmetan san – bez čestih prevrtanja i buđenja, kao i da osigura da ćete se osećati odmorno i puni energije kada se probudite.

Upravo zbog tako široke definicije ergonomskih dušeka, ne postoje jasno precizirani kriterijumi šta se smatra ergonomskim dušekom, ali i sam pojam ergonomskog dušeka može značiti potpuno drugačiji konkretan proizvod za ljude sa različitim potrebama i navikama u spavanju.

Vrhunski materijali kao osnova ergonomskog dušeka

Materijal od kojeg je napravljeno jezgro dušeka kao baza za miran i udoban san od velikog je uticaja na udobnost dušeka i njegovu mogućnost da Vam pruži podršku tokom cele noći.

Među najbolje ergonomske materijale ubrajaju se memorijske pene visoke gustine koje imaju odličnu apsorpciju pokreta i brzo reaguju na svaki pritisak i promenu pokreta.

Glavna prednost ovakvih materijala je što pružaju izuzetnu izolaciju pokreta – reaguju na pokrete lokalno, što olakšava uspavljivanje i pozitivno utiče na čvrstoću sna, naročito ukoliko spavate sa partnerom koji se tokom noći često pomera i menja položaj.

Među njima je i Memoform koji se sastoji od otvorenih ćelija velike gustine koje omogućavaju nesmetan protok vazduha kroz dušek. Ovaj materijal istovremeno poništava pritisak koji gravitacija stvara na telo i dušek, stvarajući zonu nulte gravitacije između tela i dušeka.

Na taj način Memoform ne stvara pritisak na samo telo, prati svaki njegov pokret i reaguje ne samo na promenu pokreta, već i na promenu temperature, što obezbeđuje brzo vraćanje u prvobitni oblik i savršeno praćenje linije tela, a samim tim i neprekidan san.

Celokupno dejstvo Memoforma je osmišljeno tako da pruži idealnu podršku svim ključnim tačkama tela, da otkloni bolove tokom noći i prilikom ustajanja i obezbedi nesmetanu cirkulaciju za vreme spavanja.

Upravo zbog toga što ovaj visokokvalitetan materijal može da rastereti od pritiska svako dodirno mesto sa telom i obezbedi udobnost i potporu na svim delovima tela u zavisnosti od potrebe za tvrdoćom, Memoform se smatra najkvalitetnijim materijalom jezgra za dušek koji je dostupan na našem tržištu.

Ergonomske prednosti dušeka kroz zonirano jezgro

Ergonomski dušeci

S obzirom da mali broj materijala ima mogućnost da obezbedi idealnu podršku na svakoj od sedam ključnih tačaka na telu, često se za proizvodnju ergonomskih dušeka koriste tzv. zone, zbog toga što svaka ključna tačka tela kojoj je neophodna podrška tokom spavanja zahteva drugačiji nivo tvrdoće/mekoće, tj. potpore.

Tačke kojima se posvećuje posebna pažnja su:

Glava i vrat
Vratni deo kičme
Trup i centralni deo kičme
Karlica i lumbalni deo kičme
Noge
Gležnjevi
Stopala

Tako se unutar jednog dušeka kreira sedam različitih zona tvrdoće (posebno prilagođene za svaku ključnu tačku na telu), kako bi celo telo tokom spavanja moglo da ostane u pravilnom fiziološkom položaju, što obezbeđuje da se budite bez bola i ukočenosti.

Iako je ovakav pristup proizvodnji ergonomskih dušeka vrlo praktičan, njegov nedostatak može biti neujednačeno „trošenje“ zona, tj. mogućnost da tvrđe zone prilagođene trupu i gležnjevima posle nekog vremena korišćenja omekšaju, dok mekše zone ostaju u prvobitnom stanju.

Zbog toga je važno da, ukoliko Vam je potreban ergonomski dušek, posebnu pažnju obratite na kvalitet dušeka koji kupujete. Ovakvi dušeci mogu dovesti i do nepravilne podrške ukoliko ih istovremeno koriste npr. niska i visoka osoba.

Ergonomija dušeka putem opruga

Savremeni dušeci sa oprugama su znatno napredovali u odnosu na one koji su gotovo čitav vek dominirali tržištem i spavaćim sobama.

Za razliku od memorijske pene, dušeci sa oprugama imaju tzv. tačke rasterećenja u centru svake opruge, što znači da bi dušeci sa više manjih opruga trebalo da donesu više rasterećenja ključnim tačkama tela.

Međutim, ovakvi dušeci često ne pružaju očekivanu podršku telu kada su sve opruge međusobno povezane što onemogućava prilagođavanje dušeka obliku tela, jer se pritisak na jednu oprugu prenosi na sve druge opruge.

Zato se dešava da pokreti na jednoj strani kreveta izazivaju titranje dušeka na drugoj strani, što narušava kvalitet sna. Rešenje za ovaj problem nude dušeci sa velikim brojem malih opruga od kvalitetnog materijala, koje su ugrađene u okvir i podržane kvalitetnom penom.

Tako se obezbeđuje da pritisak na jednu oprugu ne bude prenet na druge, kao u slučaju Magniflex Sonno Spring Air dušeka koji upravo takvom strukturom obezbeđuje željenu fleksibilnost i zadržavanje tela u prirodnom položaju tokom spavanja.

Da li je svakome potreban ergonomski dušek?

Baš kao i dušeci sa antialergijskim materijalima i navlakama, i ergonomske dušeke mogu koristiti gotovo svi, a čak je i preporučljivo. Zbog njihovih svojstava da pomažu u rasterećenju svih ključnih tačaka na telu bez obzira na Vašu visinu, težinu, položaj u kojem spavate ili drugih navika, benefiti koje pružaju ergonomski dušeci su namenjeni širokoj populaciji.

Na taj način se ispoljava važnost pravilne potpore telu tokom noći u vidu prevencije bola u kičmi i zglobovima, kao i nastanka deformiteta kičmenog stuba, izazvanih dugotrajnim sedenjem i spavanjem na neodgovarajućoj podlozi.

Sa druge strane, postoji i populacija kojoj su ergonomski dušeci neophodni jer imaju zdravstvene tegobe i hronična stanja koja se spavanjem na previše tvrdom ili previše mekom dušeku mogu pogoršati.

Čak iako nemate poteškoća sa kičmom i zglobovima, kao ni druge zdravstvene probleme, ergonomski dušeci se preporučuju i sportistima i ljudima sa visokom mišićnom masom, ali i onima koji su usled oporavka od povrede ili operacije prinuđeni da veći deo dana provedu u krevetu.

Zbog važnosti zdravog i kvalitetnog sna, a u svrhu sprečavanja deformiteta i radi podrške pravilnom rastu i razvoju, ergonomski dušeci su preporučljivi i deci i tinejdžerima.

Prednost kvalitetnog ergonomskog dušeka je što ga možete nabaviti u različitim dimenzijama, a izbor konkretnog proizvoda uvek treba da vršite na osnovu sopstvenih potreba i nakon iscrpnog informisanja.

U Magniflex salonu će Vam naše osoblje ponuditi sve neophodne informacije i pomoć pri odabiru ergonomskog dušeka koji je najbolji za Vas.

Ako Vam se dopao članak, podelite ga na društvenim mrežama:
Ostale objave
  • 20.07.2020.

    Zašto je važno da dušek ima garanciju?

    Kupovina kvalitetnog dušeka je investicija u pravom smislu te reči i zato je važno da budete sigurni da će Vaš novi dušek obavljati funkciju dug vremenski period.
    Pročitajte opširnije
  • 09.07.2020.

    Kako da prepoznate kvalitetan dušek od žičanog jezgra?

    Iako mnogi danas veruju da su dušeci sa žičanim jezgrom prevaziđeni usled stalnih inovacija u domenu memorijske pene, zabluda je da tehnologija i materijali nisu napredovali i u domenu žičanih jezgara.
    Pročitajte opširnije
  • 30.06.2020.

    8 sigurnih znakova da je vreme za novi dušek

    Iako većina proizvoda za opštu upotrebu ima jasno naznačene rokove trajanja i životni vek, znaci koji Vam ukazuju da je vreme da zamenite dušek ne moraju uvek biti očigledni.
    Pročitajte opširnije
  • 23.06.2020.

    Od čega se prave dušeci?

    Bilo da spavate na dušeku od žičanog jezgra ili memorijske pene, važno je da znate od kojih sirovina u smislu kvaliteta, porekla i izdržljivosti je napravljen Vaš dušek, kako biste ga ne samo pravilno održavali, već i koristili što duži vremenski period.
    Pročitajte opširnije
  • 10.06.2020.

    Ko treba da spava na antialergijskom dušeku?

    Sezonske alergije najčešće se javljaju i pogoršavaju u proleće, podstaknute polenom, ali u vazduhu u zatvorenim prostorijama tokom cele godine prisutni su i brojni drugi alergeni koji izazivaju širok raspon simptoma.
    Pročitajte opširnije