Objavljeno: 07.05.2020.

Dobar dušek za dečji krevet je pametna investicija

Odrasli ljudi već znaju sve o važnosti sna za neophodan, a kvalitetan odmor, raspoloženje i buđenje bez bolova u vratu i leđima. Zato pažljivo biraju dušek, tretirajući tu kupovinu kao investiciju i znajući da će kvalitetan dušek dugo obavljati svoju funkciju na najbolji mogući način.

Sa druge strane, dečji dušeci traju znatno kraće, jer se rastom javlja potreba za većim krevetom i dušekom, pa njihov izbor često zavisi prevashodno od cene, uvek imajući na umu činjenicu da će ga dete koristiti najduže nekoliko godina.

Pa ipak, koliko god san bio važan odraslima, u najmanju ruku je kvalitet sna jednako važan i za one koji i dalje rastu, a u pojedinim kriterijumima još važniji. Zato je neophodno i pri izboru dušeka za dete – od kreveca do kasnih tinejdžerskih dana, dobro razmisliti, istražiti i izabrati najkvalitetniju opciju koju možete da priuštite.
Razlozi za to su više nego relevantni.

Dušek koji omogućava zdrav san i – rast

San je vreme tokom kojeg deca od najranijeg uzrasta ne samo odmaraju i procesuiraju novine otkrivene u svetu oko sebe, već i rastu. Odmah nakon pravilne ishrane, san je period dana i navika tokom koje se odvijaju procesi najznačajniji za rast.

Naime, istraživanja pokazuju da su deca uzrasta do dve godine provela više vremena spavajući, nego što su bila budna, a da u proseku svako dete provede čak 40% detinjstva u snu.

Stoga je čak i bebama, ali i deci školskog uzrasta neophodno obezbediti kvalitetan, neprekidan i udoban san koji je u bliskoj vezi sa izborom dušeka. Remećenje sna izazvano neudobnošću dušeka, stalnim buđenjem, čestim okretanjem i nemogućnošću pravilne regulacije temperature tela onemogućava važne procese koji tokom sna utiču na rast.

Udoban dečiji dušek za pravilan razvoj

Dečiji dušeci od memorijske pene.

Period rasta ključan je za pravilan razvoj deteta, a naročito za razvoj koštanog sistema, karlice i kičme, kao i sticanje uslova za pravilno držanje tela i sprečavanje deformiteta. Stoga udobnost dušeka Vašeg deteta nije precenjena.

Kvalitetan ortopedski dušek pružiće podršku telu koje se menja i raste iz dana u dan, oslobađajući pritiska ključne tačke i ravnomerno raspoređujući težinu. Nedostatak ovih važnih segmenata tokom spavanja može negativno uticati na pravilan razvoj deteta, usporavajući ga ili dovesti do pojave deformiteta.

Dobar san – dobar dan

Nedostatak kvalitetnog noćnog sna kod dece, uključujuči i bebe, ima još izraženiji negativan uticaj na raspoloženje i psihofizičke sposobnosti sutradan nego kod odraslih. Osim razdražljivosti, loše koncentracije i smanjene sposobnosti fokusiranja na jednostavne zadatke, spavanje na neodgovarajućem dušeku može dovesti i do ometanja u regulisanju temperature tela tokom noći.

San ima značajno više uticaja na decu nego što se to na prvi pogled čini. Njihova pažnja, ponašanje, sposobnosti učenja i pamćenja, artikulisanje emocija, kao i mentalno i fizičko zdravlje uveliko zavise od sna.

Zato je, za zdrav san važno odabrati dušek koji je dovoljno prozračan, tj. omogućava nesmetan protok vazduha i ostaje suv, tj. ne podstiče znojenje tokom noći koje je često kod i kod beba, odnosno dušek koji je izaziva česta buđenja i prekide sna. Sa tim u vezi, higijena spavanja izuzetno je bliska higijenskim svojstvima dušeka.

Higijena je pola zdravlja

Dušeci od neprirodnih materijala gotovo po pravilu izazivaju pojačano noćno znojenje usled nemogućnosti da regulišu temperaturu tela, a uz upijanje suvišne vlage, koje se takođe javlja kod manje kvalitetnih dušeka napravljenih od sintetičkih materijala, higijena samog dušeka postaje izazov.

Deci je stoga potreban dušek sa što većim udelom prirodnih vlakana koja efikasno regulišu toplotu tela, a preporučljiva je i antibakterijska navlaka koja sprečava stvaranje bakterija, plesni i gljivica na dušeku, kao i neprijatne mirise izazvane bakterijama.

Iako će Vaše dete dušek zaista koristiti svega nekoliko godina, njegov značaj za kvalitetan san koji ima višestruke kratkoročne i dugoročne uticaje na rast, razvoj i generalno psihofizičko zdravlje deteta jasno pokazuju da je ulaganje u kvalitetan dušek prava odluka.

Treba znati i koja je razlika između između dušeka od memorijske pene i žičanog jezgra prilikom izbora dušeka, a o tome pročitajte OVDE.

Posetite Magniflex salon dušeka u Beogradu!

Ako Vam se dopao članak, podelite ga na društvenim mrežama:
Ostale objave
  • 29.07.2020.

    Šta je ergonomski dušek?

    Ergonomija kao nauka koja izučava najbolji dizajn proizvoda kako bi se u potpunosti uklopili potrebama i zahtevima ljudskog tela, svoju široku primenu našla je i u proizvodnji dušeka.
    Pročitajte opširnije
  • 20.07.2020.

    Zašto je važno da dušek ima garanciju?

    Kupovina kvalitetnog dušeka je investicija u pravom smislu te reči i zato je važno da budete sigurni da će Vaš novi dušek obavljati funkciju dug vremenski period.
    Pročitajte opširnije
  • 09.07.2020.

    Kako da prepoznate kvalitetan dušek od žičanog jezgra?

    Iako mnogi danas veruju da su dušeci sa žičanim jezgrom prevaziđeni usled stalnih inovacija u domenu memorijske pene, zabluda je da tehnologija i materijali nisu napredovali i u domenu žičanih jezgara.
    Pročitajte opširnije
  • 30.06.2020.

    8 sigurnih znakova da je vreme za novi dušek

    Iako većina proizvoda za opštu upotrebu ima jasno naznačene rokove trajanja i životni vek, znaci koji Vam ukazuju da je vreme da zamenite dušek ne moraju uvek biti očigledni.
    Pročitajte opširnije
  • 23.06.2020.

    Od čega se prave dušeci?

    Bilo da spavate na dušeku od žičanog jezgra ili memorijske pene, važno je da znate od kojih sirovina u smislu kvaliteta, porekla i izdržljivosti je napravljen Vaš dušek, kako biste ga ne samo pravilno održavali, već i koristili što duži vremenski period.
    Pročitajte opširnije
  • 10.06.2020.

    Ko treba da spava na antialergijskom dušeku?

    Sezonske alergije najčešće se javljaju i pogoršavaju u proleće, podstaknute polenom, ali u vazduhu u zatvorenim prostorijama tokom cele godine prisutni su i brojni drugi alergeni koji izazivaju širok raspon simptoma.
    Pročitajte opširnije