Objavljeno: 14.02.2020.

Nauka kaže da postoji razlog zašto Vam se rano ujutru ne ustaje iz kreveta

Naučnici se često pitaju zašto određeni ljudi vole jutro, dok drugi bolje funkcionišu noću.

Da li su ove preferencije navika ili su urođene?

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Frontiers in neurology, biološki sat određene osobe i ponašanje vezano za njega i svojstvene preferencije se genetski nasleđuju.

U ovoj studiji, istraživači su analizirali različite genetske varijacije kod vinskih mušica. Ovi insekti imaju sličan genetski kod kao ljudi, pa su bili u stanju da identifikuju oko 80 varijacija koji imaju ulogu u sklonosti za spavanje i buđenje kod ljudi.

Tom prilikom je otkriveno da određeni geni nisu aktivniji u određenim delovima dana, kao što se ranije verovalo. Umesto toga, celokupan genetski kod vinskih mušica koje su aktivnije ujutru je veoma različit od onih koje su aktivnije uveče.

„Posmatranje genetičke ekspresije je samo jedan deo našeg istraživanja. Očigledno pitanje je šta izaziva različite ekspresije kod ranoranilaca i noćnih ptica. Ove razlike uglavnom nastaju zbog genetskih varijacija u DNK sekvencama, odnosno različite verzije gena su prisutne kod onih koji više vole jutro od onih koji su ljubitelji večernjih časova” kaže dr Eran Tauber, jedan od autora studije.

Dakle, ako imate problema sa buđenjem rano ujutru i kasnite na posao zbog toga, zahvaljujući ovoj studiji možete da počnete da krivite svoje gene.

Ako Vam se dopao članak, podelite ga na društvenim mrežama:
Ostale objave
  • 29.07.2020.

    Šta je ergonomski dušek?

    Ergonomija kao nauka koja izučava najbolji dizajn proizvoda kako bi se u potpunosti uklopili potrebama i zahtevima ljudskog tela, svoju široku primenu našla je i u proizvodnji dušeka.
    Pročitajte opširnije
  • 20.07.2020.

    Zašto je važno da dušek ima garanciju?

    Kupovina kvalitetnog dušeka je investicija u pravom smislu te reči i zato je važno da budete sigurni da će Vaš novi dušek obavljati funkciju dug vremenski period.
    Pročitajte opširnije
  • 09.07.2020.

    Kako da prepoznate kvalitetan dušek od žičanog jezgra?

    Iako mnogi danas veruju da su dušeci sa žičanim jezgrom prevaziđeni usled stalnih inovacija u domenu memorijske pene, zabluda je da tehnologija i materijali nisu napredovali i u domenu žičanih jezgara.
    Pročitajte opširnije
  • 30.06.2020.

    8 sigurnih znakova da je vreme za novi dušek

    Iako većina proizvoda za opštu upotrebu ima jasno naznačene rokove trajanja i životni vek, znaci koji Vam ukazuju da je vreme da zamenite dušek ne moraju uvek biti očigledni.
    Pročitajte opširnije
  • 23.06.2020.

    Od čega se prave dušeci?

    Bilo da spavate na dušeku od žičanog jezgra ili memorijske pene, važno je da znate od kojih sirovina u smislu kvaliteta, porekla i izdržljivosti je napravljen Vaš dušek, kako biste ga ne samo pravilno održavali, već i koristili što duži vremenski period.
    Pročitajte opširnije
  • 10.06.2020.

    Ko treba da spava na antialergijskom dušeku?

    Sezonske alergije najčešće se javljaju i pogoršavaju u proleće, podstaknute polenom, ali u vazduhu u zatvorenim prostorijama tokom cele godine prisutni su i brojni drugi alergeni koji izazivaju širok raspon simptoma.
    Pročitajte opširnije