Objavljeno: 10.04.2020.

Kako da izaberete najbolji dušek za francuski ležaj

Ako ste već imali priliku da za sebe birate dušek, onda znate da procedura može biti zahtevna, jer izbor dušeka zavisi od velikog broja faktora, poput Vaših navika, zdravstvenog stanja, kao i visine i težine.

Sa velikim brojem dostupnih materijala za navlaku i jezgro, uz dodatne funkcionalnosti kao što su hipoalergijski i dušeci koji optimizuju termoregulaciju, mogućnost izbora je sve veća.

Kada u sve kriterijume za izbor dušeka uračunate i drugu osobu, sa sasvim specifičnim potrebama, onda dolazimo do vrlo zahtevnog izbora, a to je dušek za bračni krevet, tj. francuski ležaj.

Pri izboru dušeka za bračni krevet potrebno je zato uzeti u obzir potrebe i preference dve osobe, što može iskomplikovati odabir pravog dušeka. Evo koje su najčešće nedoumice i kako da ih rešite.

Tvrdoća, tj. mekoća dušeka

Ovo je prvi kriterijum za izbor dušeka, a percepcija udobnosti različita je za svakog od nas. Kada kupujete jedan dušek koji podjednako treba da zadovolji zahteve dve osobe, na raspolaganju je nekoliko opcija.

Iako možda deluje kao najlakše rešenje, kupovina dva jednostruka (single) dušeka različite mekoće može napraviti neudoban spoj dva dušeka na sredini kreveta koji će osetljivim osobama smetati čak i preko navlake.

Pronaći dva dušeka različite mekoće, a iste visine takođe može biti izazov.

Ako se ipak odlučite za ovaj potez, ne zaboravite da je preporuka dušeke menjati u isto vreme. To bi moglo da znači da ćete zbog uklapanja dimenzija i visine morati da zamenite i dušek koji Vam i dalje odgovara, jer je vreme da se promeni dušek Vašeg partnera.

Takođe, uvek imajte na umu da je minimalna širina jednog single dušeka 90cm, pa Vam je potreban bračni krevet bar 180cm širine.

Uvek je dobra opcija nabaviti dvostrani dušek, čijim okretanjem možete postići željenu tvrdoću, tj. mekoću dušeka.

Faktor koji svakako morate uzeti u obzir pri izboru izboru tvrdoće dušeka je i težina Vas i Vašeg partnera, s obzirom da osobe niske telesne mase češće biraju mekše dušeke, dok se osobama sa telesnom masom iznad 90kg preporučuju tvrđi dušeci koji pružaju pravilnu potporu i onemogućavaju tzv. potpuno uranjanje u dušek.

Dimenzije dušeka

Dušeci za miran san.

Ako već imate okvir za krevet, onda je odluka o dimenzijama dušeka unapred doneta, a ako to nije slučaj, onda bi trebalo uzeti u obzir preporuke o minimalnim širinama i dužinama dušeka za bračni krevet.

Da li ste znali da prosečna osoba promeni 13 položaja za spavanje tokom noći?

Kako bi bilo komforno i Vama i Vašem partneru, tj. kako biste nesmetano mogli da se okrenete i namestite, dušek bi trebalo da je širok bar 160cm. Što se tiče dužine, preporuka je da bude bar 20cm duži od Vaše ili visine Vašeg partnera.

S obzirom da se osobe sa visinom iznad 200cm teško uklapaju u predefinisane dimenzije dušeka, razmislite da li je možda dušek po meri najbolje rešenje za Vas.

Izbor pravih dimenzija dušeka za bračni krevet garantuje da ćete oboje moći kvalitetno da se naspavate tokom noći, a ukoliko se jedan ili oba partnera često okreću i menjaju položaj za spavanje, širi dušek je uvek bolja opcija.

Debljina, tj. visina dušeka

Ova karakteristika direktno utiče na tvrdoću, tj. mekoću odabranog dušeka, jer su dušeci sa tanjim jezgrom uglavnom tvrđi, dok su oni sa debljim jezgrom mekši. Većina parova pri kupovini zajedničkog dušeka računa da su deblji dušeci izdržljiviji, što ne mora da bude pravilo.

Čest je slučaj da dušeci sa višim jezgrom pružaju dodatnu udobnost, jer omogućavaju Vašim ramenima i kukovima da blago utonu u dušek i opuste se, dok je kod ovakvih dušeka istaknuta i pravilna podrška lumbalnog dela kičme.

Ukoliko jednom od Vas odgovara tanji, a drugom deblji dušek, rešenje može biti kupovina tanjeg dušeka preko kojeg će jedan partner postaviti navlaku ili naddušek kako bi se nadoknadila razlika.

Nedoumica može nastati kada ni Vi ni Vaš partner ne možete da pronađete visinu dušeka koja oboma odgovara, što nas opet vraća na prednosti kupovine dušeka po Vašoj meri.

Materijal jezgra i navlake

Problemi sa termoregulacijom tokom noći pojačavaju se kada postelju delite sa nekim. Zato je važno odabrati dušek i navlaku koji omogućavaju nesmetanu cirkulaciju vazduha tokom cele noći i kanališu sprovođenje vlage.

Slično je i kada govorimo o pojedinim zdravstvenim stanjima kao što su alergije i problemi sa bolovima u vratu i kičmi. Savremeni dušeci u svim dimenzijama, pa i onim za francuski ležaj nude brojne dodatne funkcionalnosti namenjene specifičnim potrebama.

Ne zaboravite da je kupovina kvalitetnog dušeka dugoročna investicija, pa zato odvojte potrebno vreme da se informišete o opcijama koje su Vam na raspolaganju i uvek idite u kupovinu sa partnerom, kako biste oboje bili sigurni da ste napravili pravi izbor.

Proba dušeka u prodajnom salonu je nezamenljiva i obavezna stavka kada krenete u potragu za idealnim dušekom za francuski ležaj.

Posetite Magniflex salon dušeka u Beogradu ili nas pozovite!

Ako Vam se dopao članak, podelite ga na društvenim mrežama:
Ostale objave
  • 29.07.2020.

    Šta je ergonomski dušek?

    Ergonomija kao nauka koja izučava najbolji dizajn proizvoda kako bi se u potpunosti uklopili potrebama i zahtevima ljudskog tela, svoju široku primenu našla je i u proizvodnji dušeka.
    Pročitajte opširnije
  • 20.07.2020.

    Zašto je važno da dušek ima garanciju?

    Kupovina kvalitetnog dušeka je investicija u pravom smislu te reči i zato je važno da budete sigurni da će Vaš novi dušek obavljati funkciju dug vremenski period.
    Pročitajte opširnije
  • 09.07.2020.

    Kako da prepoznate kvalitetan dušek od žičanog jezgra?

    Iako mnogi danas veruju da su dušeci sa žičanim jezgrom prevaziđeni usled stalnih inovacija u domenu memorijske pene, zabluda je da tehnologija i materijali nisu napredovali i u domenu žičanih jezgara.
    Pročitajte opširnije
  • 30.06.2020.

    8 sigurnih znakova da je vreme za novi dušek

    Iako većina proizvoda za opštu upotrebu ima jasno naznačene rokove trajanja i životni vek, znaci koji Vam ukazuju da je vreme da zamenite dušek ne moraju uvek biti očigledni.
    Pročitajte opširnije
  • 23.06.2020.

    Od čega se prave dušeci?

    Bilo da spavate na dušeku od žičanog jezgra ili memorijske pene, važno je da znate od kojih sirovina u smislu kvaliteta, porekla i izdržljivosti je napravljen Vaš dušek, kako biste ga ne samo pravilno održavali, već i koristili što duži vremenski period.
    Pročitajte opširnije
  • 10.06.2020.

    Ko treba da spava na antialergijskom dušeku?

    Sezonske alergije najčešće se javljaju i pogoršavaju u proleće, podstaknute polenom, ali u vazduhu u zatvorenim prostorijama tokom cele godine prisutni su i brojni drugi alergeni koji izazivaju širok raspon simptoma.
    Pročitajte opširnije