Objavljeno: 26.03.2020.

Muči Vas bol u leđima i vratu?

Buđenje praćeno bolovima u vratu i leđima veoma je česta pojava.

Zapravo se čak 80% populacije bar jednom u životu susreće sa bolovima u leđima i vratu. Oni su izraženiji ujutru, neposredno nakon buđenja i u velikom broju slučajeva nestaju nekoliko sati nakon ustajanja, a posledica su različitih zdravstvenih stanja i životnih navika.

Među uzrocima bolova u vratu i leđima su problemi koji se lako rešavaju, poput lošeg položaja za spavanje i starog dušeka, ali i ozbiljnih zdravstvenih tegoba poput degenerativnih promena na kičmi.

Uz ove razloge, postoje i prolazna stanja u kojima su ovakvi bolovi češći, poput psihičkog stresa, trudnoće i dugog sedenja.

Ukoliko simptomi ne nestaju nakon istezanja i uobičajenim kretnjama nakon buđenja, a traju mesec dana i duže, onda je vreme da se obratite lekaru jer se smatra da su bolovi postali hronični.

Međutim, ako Vaše stanje nije hronično, već je bol tzv. mehaničke prirode, onda postoje metode kojima možete umanjiti jutarnje bolove u vratu i leđima i smanjiti mogućnost njihovog javljanja.

Vežbanjem protiv bolova

Fizička aktivnost je uvek dobra ideja, naročito ako niste profesionalni ili rekreativni sportista, a veći deo dana provodite u sedećem položaju.

Određene vežbe mogu pomoći ne samo osobama kojima je posao vezan za sedenje za računarom ili volanom, već i onima kod kojih se bolovi javljaju jer njihov posao zahteva učestalo ponavljanje pokreta vrata.

Najpre je obavezno jutarnje istezanje usled kojeg gotovo odmah nestaje napetost i zapravo se radi o razgibavanju koje treba da sprovodite svakog dana.

Bez obzira na lagani ritam i slabu do umerenu fizičku zahtevnost ovih vežbi, obavezno se postarajte da ih radite pravilno, kako ne bi došlo do pogoršanja bolova.

Osim jutarnjih vežbi, bolove u leđima i vratu ćete smanjiti jačanjem mišića stomaka, tj. vežbama za aktiviranje i osnaživanje dubokih abdominalnih mišića koji kičmi pružaju podršku, ali i jačanjem mišića samih leđa i istezanjem zadnje lože.

Preporuka je da se za ovakve, kompleksnije vežbe obratite stručnjaku, tj. fizioterapeutu koji će Vam odrediti konkretne vežbe i njihov broj ponavljanja kako ne biste dodatno opteretili leđa i vrat.

Opuštanje kao terapija

Dušeci Magniglex su prava terapija za opuštanje

Bilo da Vaši bolovi potiču od neergonomskih stolica u kojima provodite najveći deo dana, neodgovarajuće čvrstine dušeka ili od stresa, metode psihofizičkog opuštanja delovaće na Vaše telo jednako kao i na um.

Za početak, napravite sebi slanu kupku koja opušta mišiće, pomaže u poboljšanju cirkulacije i snižava nivo stresa. Na smanjenje bola mogu povoljno uticati i hladne obloge ili biljne kreme, a masaža je takođe odlična ideja.

Sa druge strane, postoje i tehnike meditacije koje će otkloniti stres kao čest uzrok bolova i doprineti opuštanju mišića leđa i vrata.

Ergonomsko sedenje i spavanje

Povijena leđa, oborena ramena i isturena glava u odnosu na ramena su sada već česti i najvidljiviji pokazatelji da osoba veći deo budnog stanja provodi za računarom.

Iako će fizička aktivnost u rangu od laganih šetnji i istezanja do intenzivnih vežbi pomoći, za kompletno rešenje problema potrebno je uticati i na same uzroke.

Nepravilan položaj leđa, vrata i glave uslovljava gorepomenute fizičke promene, kao i nastanak i produžetak bolova u donjem delu leđa i vratu, što često vodi i glavobolji.

Kako biste se u potpunosti rešili ovih bolova, nabavite stolicu za radni sto koja pruža odgovarajuću podršku Vašoj kičmi – od donjeg dela do vratnog dela i više puta u toku radnog dana izvodite kratke vežbe istezanja.

Postanite svesni položaja u kojem sedite i prilagođavajte ga čim primetite da Vaše telo nije u pravilnom položaju.

Bolovi koji se javljaju ujutru nakon buđenja i nestaju tokom dana gotovo uvek su rezultat neodgovarajućeg dušeka ili jastuka.

Čak i ako Vaš dušek nije star, nema ispupčenja ili udubljenja, može biti loš za Vaše zdravlje ukoliko nije odgovarajuće veličine, tvrdoće koja je neprilagođena Vama, a osobama osetljivim na temperaturne razlike čak i materijal jezgra i navlake može izazvati konstantna buđenja, prevrtanja i posledičan bol u vratu i leđima.

Zato je važno znati da je najbolji dušek individualan izbor, jer zavisi od sasvim individualnih potreba za čvrstinom, tj. mekoćom, kao i od Vašeg životnog stila i eventualnih problema koji se javljaju tokom spavanja.

U izboru dušeka Vam mogu pomoći stručnjaci, a siguran način da načinite pravi izbor je da u našem prodajnom salonu isprobate različite tipove dušeka pre nego što donesete odluku.

Pročitajte 5 saveta kako odabrati najbolji dušek .

Dušeci proizvedeni od najkvalitetnijih materijala današnjice se nalaze u Magniflex salonu u Beogradu.
Posetite naš salon dušeka ili nas pozovite na 011 344 33 64!

Ako Vam se dopao članak, podelite ga na društvenim mrežama:
Ostale objave
  • 29.07.2020.

    Šta je ergonomski dušek?

    Ergonomija kao nauka koja izučava najbolji dizajn proizvoda kako bi se u potpunosti uklopili potrebama i zahtevima ljudskog tela, svoju široku primenu našla je i u proizvodnji dušeka.
    Pročitajte opširnije
  • 20.07.2020.

    Zašto je važno da dušek ima garanciju?

    Kupovina kvalitetnog dušeka je investicija u pravom smislu te reči i zato je važno da budete sigurni da će Vaš novi dušek obavljati funkciju dug vremenski period.
    Pročitajte opširnije
  • 09.07.2020.

    Kako da prepoznate kvalitetan dušek od žičanog jezgra?

    Iako mnogi danas veruju da su dušeci sa žičanim jezgrom prevaziđeni usled stalnih inovacija u domenu memorijske pene, zabluda je da tehnologija i materijali nisu napredovali i u domenu žičanih jezgara.
    Pročitajte opširnije
  • 30.06.2020.

    8 sigurnih znakova da je vreme za novi dušek

    Iako većina proizvoda za opštu upotrebu ima jasno naznačene rokove trajanja i životni vek, znaci koji Vam ukazuju da je vreme da zamenite dušek ne moraju uvek biti očigledni.
    Pročitajte opširnije
  • 23.06.2020.

    Od čega se prave dušeci?

    Bilo da spavate na dušeku od žičanog jezgra ili memorijske pene, važno je da znate od kojih sirovina u smislu kvaliteta, porekla i izdržljivosti je napravljen Vaš dušek, kako biste ga ne samo pravilno održavali, već i koristili što duži vremenski period.
    Pročitajte opširnije
  • 10.06.2020.

    Ko treba da spava na antialergijskom dušeku?

    Sezonske alergije najčešće se javljaju i pogoršavaju u proleće, podstaknute polenom, ali u vazduhu u zatvorenim prostorijama tokom cele godine prisutni su i brojni drugi alergeni koji izazivaju širok raspon simptoma.
    Pročitajte opširnije