Objavljeno: 16.04.2020.

Šta je bolje, tvrd ili mek dušek?

Znate li kako dušek obezbeđuje dobar san i čini da se ujutru budite odmorni?

Kroz ravnomerno raspoređivanje težine dok ležite, dajući potporu celom telu, tako da kičma ostane u pravilnom položaju.

Da bi dušek ispunio ovaj zadatak, on mora biti i prave tvrdoće, tj. mekoće za Vas. Naime, ne postoji jedan tip dušeka koji univerzalno odgovara svakoj osobi, već ono što ćete smatrati udobnim zavisi od Vaše građe i težine, položaja u kojem spavate, drugih navika vezanih za spavanje i vreme provedeno u krevetu, ali i faktora kao što su zdravstveni problemi.

Evo kojim kriterijumima treba da se vodite u odabiru dušeka prave tvrdoće.

Opšte preporuke

Prva indicija da ste odabrali dušek koji je dobre tvrdoće za Vas je da prilikom ležanja na njemu ne osećate žuljanje, ne „tonete“ u njega i imate osećaj da se prilagođava Vašem telu. U tom smislu, kao delotvorniji pokazali su se dušeci od memorijske pene, kao i dušeci od posebno izrađenih, patentiranih pena, za razliku od dušeka sa oprugama.

Takođe važan kriterijum u izboru dušeka treba da bude upravo njegova mogućnost da pruži pravilnu potporu svim delovima tela. To se postiže višeslojnim jezgrom, jer slojevi jezgra produžavaju životni vek dušeka, održavajući pravi nivo čvrstoće tokom dugog vremenskog perioda.

Da li Vam je podrška dušeka odgovarajuća procenite i na osnovu toga da li dušek ravnomerno raspoređuje težinu tela. Najviše potpore potrebno je najtežim delovima tela – ramenima, bokovima i donjem delu leđa, a to ćete osetiti već pri isprobavanju dušeka.

Opšta preporuka pri izboru dušeka, koja dolazi od strane medicinskih stručnjaka je da su za zdravlje najbolji oni srednje tvrdi jer pružaju dovoljno podrške telu, zbog čega se nećete buditi sa bolovima. Svakako, odstupanja postoje, naročito u zavisnosti od položaja u kojem spavate.

Da li Vam je zaista potreban mekan dušek?

Iako Vam izuzetno mekan, vazdušast dušek zvuči luksuzno, pa mislite da jedva čekate da uronete u njegovu udobnost, postoji šansa da niste u pravu. Ovakvi dušeci nisu najbolji izbor za osobe sa visokom mišićnom i telesnom masom, a naročito ako imate bolove u leđima.

Ukoliko pripadate nekoj od ovih kategorija, mekani dušek neće pružiti dovoljnu podršku leđima, vratu i karlici, pa ćete se verovatno probuditi sa ukočenošću i bolovima.

Duboko uranjanje tela, tj. delova tela na kojima je koncentrisana težina u dušek opterećuje kičmu i onemogućava joj da ostane u prirodnom položaju.

Mekani dušeci zato se preporučuju osobama niske telesne mase i onima koji spavaju prevashodno na boku. Tada se težina tela manjom površinom oslanja na dušek, dok je najveći deo težine prebačen na ramena, pa je mekši dušek dobar izbor jer je dovoljno fleksibilan da omogući udobnost ramenima, ali i kukovima.

Mekši dušeci obično se uparuju sa nižim jastucima, kako glava i vrat ne bi bili previše udaljeni od dušeka i u nepravilnom položaju tokom spavanja.

Kome odgovara tvrd dušek?

Potvrđeno je da tvrđi dušeci po pravilu obezbeđuju bolju cirkulaciju Vašeg tela tokom noći. Iako se dugo verovalo da su tvrdi dušeci i najbolja potpora za leđa, to je samo delimično tačno. Previše tvrda podloga za spavanje uzrokuje preveliki pritisak na pojedinim tačkama na telu, naročito ako spavate na boku.

Umerena tvrdoća dušeka (srednje tvrd dušek) je zato idealan izbor za sve koji imaju zdravstvene probleme sa kičmom ili se, usled spavanja na neodgovarajućoj podlozi, ujutru bude sa bolovima u leđima i lumbalnom predelu. On će omogućiti da tačke tela na kojima je najveći pritisak blago „utonu“ u dušek i pomoći da održite pravilan položaj kičme, vrata i glave tokom noći.

Srednje tvrdi dušeci preporučuju se i osobama koje spavaju na stomaku. U tom položaju se težina čitavog tela prenosi na torzo, pa nedovoljno tvrdi dušeci dovode do tzv. uranjanja gornjeg dela u dušek, što se negativno odražava na lumbalni, ali i vratni deo kičme. Zato će dušeci srednje tvrdoće i u ovom slučaju osigurati udobnost na tačkama tela koje su pod najvećim pritiskom.

Najveći problem sa izrazito tvrdim dušecima je njihova nefleksibilnost, tj. nemogućnost da se prilagode obliku Vašeg tela. Zbog toga oni nisu preporuka za mršave i osobe sa niskom telesnom masom, dok ljudima sa visokom telesnom i mišićnom masom poput sportista tvrdi dušeci mogu odgovarati, naročito ako spavaju na leđima, kada se težina tela najpravilnije raspoređuje.

Da li dimenzije dušeka utiču na njegovu tvrdoću?

Iako je sasvim logično, potrebno je dodatno naglasiti da dimenzije dušeka uvek treba da u potpunosti odgovaraju dimenzijama kreveta. Previše kratak ili nedovoljno širok dušek u odnosu na osnovu kreveta mogu dovesti do njegovog pomeranja tokom okretanja u snu, što će izazvati neugodnost.

Na drugoj strani, dušek koji je širi ili kraći od okvira kreveta znači da će doći do nepotrebnog sabijanja dušeka i umanjenja svih njegovih benefita, kao i osnovnih funkcija. Uvek birajte dušek prema okviru kreveta, zato i postoje dušeci po meri.

Smatra se da su deblji dušeci u većini slučajeva mekši od tanjih, što može zakomplikovati donošenje odluke o izbboru dušeka. Svakako bi pri izboru trebalo da se vodite odgovarajućom tvrdoćom. U slučaju da Vaš okvir kreveta zahteva visok dušek, ali Vama više odgovara tanji zato što je tvrđi, trebalo bi da uzmete dušek koji Vam odgovara, a njegovu visinu nadomestite naddušekom.

Da li se tvrdoća i mekoća dušeka godinama menjaju?

Koliko god kvalitetan dušek da izaberete, uvek imajte na umu da njegova funkcionalnost i fleksibilnost godinama opadaju, te da će nakon osam do deset godina dušek pružati manje podrške nego kada ste ga kupili.

I u ovom smislu su se kao dobra investicija pokazali višeslojni dušeci od pene, a naročito dvostrani dušeci koje često možete okretati i postarati se da uvek spavate na odgovarajućoj podlozi, čime omogućavate i dobar protok vazduha tokom spavanja.

Setite se da ćete sud o tome da li je dušek prave mekoće, tj. tvrdoće za Vas, moći da donesete tek nakon prospavane noći na njemu. Od velike je pomoći bar 20 minuta ležanja na dušeku u prodajnom salonu, i to u položaju u kojem najčešće spavate. Međutim, tek Vaš osećaj ujutru, nakon noći na dušeku je pravi pokazatelj da li ste izabrali onaj koji Vam odgovara.

Posetite Magniflex salon dušeka u Beogradu ili nas pozovite!

Ako Vam se dopao članak, podelite ga na društvenim mrežama:
Ostale objave
  • 29.07.2020.

    Šta je ergonomski dušek?

    Ergonomija kao nauka koja izučava najbolji dizajn proizvoda kako bi se u potpunosti uklopili potrebama i zahtevima ljudskog tela, svoju široku primenu našla je i u proizvodnji dušeka.
    Pročitajte opširnije
  • 20.07.2020.

    Zašto je važno da dušek ima garanciju?

    Kupovina kvalitetnog dušeka je investicija u pravom smislu te reči i zato je važno da budete sigurni da će Vaš novi dušek obavljati funkciju dug vremenski period.
    Pročitajte opširnije
  • 09.07.2020.

    Kako da prepoznate kvalitetan dušek od žičanog jezgra?

    Iako mnogi danas veruju da su dušeci sa žičanim jezgrom prevaziđeni usled stalnih inovacija u domenu memorijske pene, zabluda je da tehnologija i materijali nisu napredovali i u domenu žičanih jezgara.
    Pročitajte opširnije
  • 30.06.2020.

    8 sigurnih znakova da je vreme za novi dušek

    Iako većina proizvoda za opštu upotrebu ima jasno naznačene rokove trajanja i životni vek, znaci koji Vam ukazuju da je vreme da zamenite dušek ne moraju uvek biti očigledni.
    Pročitajte opširnije
  • 23.06.2020.

    Od čega se prave dušeci?

    Bilo da spavate na dušeku od žičanog jezgra ili memorijske pene, važno je da znate od kojih sirovina u smislu kvaliteta, porekla i izdržljivosti je napravljen Vaš dušek, kako biste ga ne samo pravilno održavali, već i koristili što duži vremenski period.
    Pročitajte opširnije
  • 10.06.2020.

    Ko treba da spava na antialergijskom dušeku?

    Sezonske alergije najčešće se javljaju i pogoršavaju u proleće, podstaknute polenom, ali u vazduhu u zatvorenim prostorijama tokom cele godine prisutni su i brojni drugi alergeni koji izazivaju širok raspon simptoma.
    Pročitajte opširnije